Pamätáte si letá u starých rodičov?Keď sme celé dni šantili vonku a potom vyhladovaní doleteli domov a tam rozvoniavala čersvá ovocná bublanina? Toto presne bolo moje detstvo na dedine a myslím si, že viacerých z Vás. Keď sme si zakaždým spálili jazyk o vriace marhule a starká hovorila aby sme to nejedli horúce, lebo sa zčemeríme, ale nám to bolo samozrejme totálne jedno, hlavne nech sme zase čo najskôr vonku medzi deckami :)
Presne takáto spomienka sa mi vynorila naposledy, keď to u nás v koláčove rozvoniavalo ako u starkej v lete. Ja som tú našu trošku vylepšila o kopu masla a chrumkavú posýpku....a poviem vám, že sa po nej len tak zaprášilo aj keď je vonku 35 stupňov :)
Potrebujeme:
- 200g zmäknutého masla
- 200g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 200g hladkej múky
- prášok do pečiva
- vanilkový cukor
- štipka škorice
- marhule, višne
- mlieko/voda na zriedenie cesta
Posýpka:
- 150g ztuhnutého masla
- 150g kryštálového cukru
- 150g hrubej múky
Postup:
- Najprv si vyšľaháme vajcia s cukrom a pridáme maslo a spolu šľaháme do krásnej nadýchanej bielej peny.
- Zmiešame si všetky ostatné suché ingrediencie a pomaly pridávame, zriedime mliekom alebo kludne aj vodou.
- Vylejeme do plechu, ktorý sme si vymastili maslom a vysypali hrubou múkou.
- Poukladáme na vrch marhule, višne....alebo hocijaké iné ovocie a trošku zatlačíme do cesta.
- Pripavíme si posýpku z masla nakrájaného na menšie kocky, múky a cukru tak, že ju ako keby drolíme medzi prstami až nám vzniknú malé hrudky(nedrvíme príliš dlho aby sa nám maslo neroztopilo).
- Hotovou posýpkou posypeme vrch bublaniny a pečieme na 170 stupňov cca 30-40 min.
- Pred podávanim posypeme práškovým cukrom a papáme:)
A samozrejme počkajte kým vychladne aby Vám nebolo tažko :).......alebo viete čo, jedzte ju teplú!!!....taká je predsa najlepšia :)
Nájdené odpovede: 0
Nenašli sa žiadne komentáre.
Write a comment